Problémák és megoldások

Problémák és megoldások

Miért megy el egy proli szavazni?

2018. március 07. - Egy Proli

Röviden: mert szégyellné magát, ha nem tenné.

Hosszabban: Mert szeretne aktívan beleszólni abba, hogy milyen irányba tartsanak hazájának ügyei és körülbelül ez az egyetlen fórum maradt, ahol ezt megteheti.

Tudom ott van a népszavazás, de az egyetlen ügyre vonatkozik és iszonyatosan drága. Havi 500 ezer per képviselővel számolva, a teljes négy éves parlamenti ciklus alatt, a teljes képviselői gárdára költünk el 5 milliárdot. Mert ennyibe kerül ez a mulatság.

És hát igen, ott van az utca. Hányszor hallom az értetlenkedő értelmiségieket, hogy miért nem vonulnak az emberek az utcára tiltakozni. Nos most kisegíteném őket néhány információval, amelyek egyébként elégé nyilvánvalóak.

Nos 2006-ban megtapasztaltuk mennyit érnek a tüntetések: Nagyjából semmit. Az embert pofán verhetik, elveszítheti az állását, cserébe kap némi konszolidációt. Ráadásul az ember dolgozik. Teszi ezt külföldön, teszi ezt két munkahelyen, teszi ezt heti hat napban, teszi ezt váltott műszakban. Emellett még szociális kötelezettségei is vannak, ballagásokra, temetésekre, esküvőkre, keresztelőkre kell elmennie. Aki kertes családi házban lakik, annak rendeznie kell a tüzelőt, javítani ezt-azt, gondozni a kertet, az állatokat. Ezen felül a lakosság 80%-ának nincsen semmi megtakarítása, mondhatni napról-napra él, és végül, de nagyon nem utolsó sorban a lakosság 75%-a nem Budapesten él. Nagyon hülyén veszi ki magát, ha az ember egy vidéki kisvárosban, vagy faluban, a főutcán skandálja az "Orbán takarodj!"-ot. Vagy utazzon fel a fővárosba tüntetni? Abból a pénzből, amiből a gyereknek kéne cipőt venni? És ez nem ócska populizmus, ez a rögvalóság. Nagyon sok embernek nincsen 7000 forintja vidékről felmenni tüntetni. És ezért a 7000-ért egyedül tüntetett egyetlen napot.

Mindezek mellett a tüntetés is egydimenziós. Egyetlen ügy ellen épül fel: takarodjon az aktuális kormány, ne legyen drágább az internet, ne zárassanak be egy jónevű egyetemet. Alapjellemzője, hogy valami ellen történik, mi pedig általában inkább valamit szeretnénk.

Szeretném, ha a fiunkat öt év múlva angol-informatika szakos iskolába írathatnánk, lehetőleg a saját településünkön. Szeretném, ha több rokonom nem nyomorodna, vagy halna meg feleslegesen a helyi kórházban. Szeretném ha a magyar bérek legalább a felét elérnék a nyugati béreknek. Kevesebb bürokráciát szeretnék, több online opcióval. Igazságosabb adórendszert szeretnék (progresszív személyi adózást, a cégek hatékonyabb megadóztatását). Átlátható, számon kérhető kormányzást. Jobb utakat szeretnék (nem kell mindenhová autópálya, jó a sima 2x2 sávos gyorsforgalmi is mezei alagutak nélkül). Szabad véleménynyilvánítást szeretnék (cégek, kormányzati szervek ne rúghassanak már ki embereket a privát véleményükért). Kevesebb állami pazarlást szeretnék.

Végül azt szeretném, ha elég lenne, hogy négyévente a fentiek fényében átnézhessem a kínálatot és megbízhassak valakit ezeknek a dolgoknak az intézésével.

Nem hiszem, hogy tényleg kötelességem lenne azt latolgatni, hogy hogyan alakulnak a nemzetközi elektromos áram árak a következő 15 évben.

Nem hiszem, hogy nekem kellene kitalálnom, hogy mi a probléma az egészségüggyel.

Nem hiszem, hogy nekem kellene összeállítanom az aktuális éves költségvetést.

Nem hiszem, hogy nekem kellene jogászkodnom.

De megértem, hogy az angol és finn atomerőmű-építések problémáit látva, nem az atomerőműveké a jövő.

Megértem, hogy ha azonos számú rákos megbetegedésre két és félszer több haláleset esik Magyarországon, mint Nyugat-Európában akkor ott valami nagyon nem jó.

Fel tudom fogni, hogy ha 20 év alatt (tax justice network) a magyar államadóság többszöröse (2010-ig 242 milliárd dollár) hagyta el az országot offshore-ba, akkor itt mi súlyosan meg vagyunk rabolva (6 millió forintot loptak el tőlünk fejenként, azaz egy átlagos négyfős családtól 24 milliót).

Angliában dolgozva látom, hogy nem normális ha az embert kirúgják a munkahelyéről mert mondjuk egészségesebb munkakörülményeket szeretne.

És mivel ezeket mind látom és értem ezért elmegyek szavazni, hogy rábízzam egy társaságra mindezen problémák kezelését.

Lehet, hogy megint csalódni fogok, de ha a hetedik nő után feladtam volna, hogy megtaláljam az igazit, most sokkal nyomorultabb életem volna. A fiunk pedig nem is létezne.

Zárásul had citáljam ide a klasszikus viccet, ami szerintem pontosan passzol a szavazás kérdésére:

Kohn imádkozik minden nap: 
- Uram, add hogy egyszer, csak egyszer ötösöm legyen a lottón, tisztes életet éltem, hittem, igazán megérdemlem 
Eltelik egy év, kettő, öt: Semmi 
Egy nap megint ima, mire fényesség támad és megszólal az Úr hangja: 
- Kohn, legalább egyszer EGY lottószelvényt adjál már fel!

Hát ezért megy el proli szavazni. Mert igyekszik a neki tetsző irányba terelni a dolgokat, és ha mégsem az jön össze amit szeretne, akkor is legalább van erkölcsi alapja a következő négy évben rinyálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://proliagyalas.blog.hu/api/trackback/id/tr2613723426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.03.08. 10:05:27

Tehát minden értelmes ember: proli.

Mert aki felelősséget érez a hazája, Európa, a világ, a városának, a falujának, önmaga, a családja, a szeretteinek, a barátainak, a környezetének, a kutyájának...( a sorrend nem fontossági sorrendet jelöl és szabadon alakítható, kiegészíthető) a sorsa iránt, az értelmes ember, és nyilván azt szeretné, ha az országban olyan törvényi, szabályozási és közéleti klíma uralkodna, amelyben mindez biztonsággal megóvható, kezelhető és jövőbe mutatóan reményteljes körülményeket teremt az élhető élethez.

Üdv a klubban.

Te, bloggerként megtetted, amit megtehettél az ügy érdekében. Ahogy én is, többször. Majd meglátjuk április 8.-án mennyi eredménye lesz ennek.

legális 2018.03.08. 10:50:08

ld. 2016.10.02.
lehetett volna szavazni, lelkiismereti alapon,
de lehetett nem szavazni is, szintén lelkiismereti alapon.
sokan nem tették meg. miért is?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.08. 11:28:04

Meggyőztél. Megyek.
És mindent megteszek annak érdekében, hogy

- maradjon egykulcsos az adó, és ne fizessek 140 ezer bruttó felett 40% SZJA-t, mint 2009-ben
- maradjon a családi adókedvezmény, az alanyi jogon járó gyerekgyártási pótlék helyett
- maradjon a közmunka a segílyezés helyett
- ne engedjük be az integrációra képtelen muszlim honfoglalókat
- ne adósodjanak rommá az emberek devizában, mint 2010 elött
- ne adósodjon rommá az ország, mint 2010 elött
- ne verjenek beazonosíthatatlan rendőrök ellenzékieket parancsra, mint 2006-ban
- stabilan emelkedjenek a reálbérek mint most
- ...

kommentes nikk 2018.03.08. 11:52:40

Hát az a helyzet, hogy ha az adórendszert akarják megpiszkálni, akkor tőlem sem kapnak egy kanyi szavazatot sem. Emlékszem még, amikor anno a bruttó 210-emmel gazdag voltam...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 12:00:32

Én mindig elmegyek szavazni.

1990 óta mindig szavaztam, akár Mo-on éltem, akár külföldön.

Volt hogy nem szavaztam, de csak politikai okból: pl. a második fordulónál nem akartam senkire szavazni.

nemecsekerno_007 2018.03.08. 12:50:32

Húha :) Ha Angliában dolgozol akkor itthon nem fizetsz járulékot, viszont a nyugdíjasok itt maradtak. Na az ilyen sok apróság összeadódik és ezért rossz az út, hosszú a várólista etc... Az offshore pénzekről jó lenne valami konkrét infó mert ez így pletyka. Egyébként az a 375 Mrd egy hónap nyugdíjkiadást se futna. Mert amit évekig fizettünk az már sehol sincs.

s 2018.03.08. 14:30:57

@kommentes nikk: "Emlékszem még, amikor anno a bruttó 210-emmel gazdag voltam... "
Hol van az már . . . ? :-D

s 2018.03.08. 14:32:38

@nemecsekerno_007: "Az offshore pénzekről jó lenne valami konkrét infó mert ez így pletyka."
rogántóníót kérdezd. A részleteket ő tudja.

nemecsekerno_007 2018.03.08. 17:37:27

@s: Ja akkor ez is csak olyan proli–pletyka. Ez azért megnyugtató.

Kunhallmi Agnes. 2018.03.08. 23:03:36

Szerintem kar elmenni szavazni, mert a fidesz legyozhetetlen, es a szavazattal, csak legitimaljuk az ujabb orbanrezsimet.

s 2018.03.09. 11:52:49

@nemecsekerno_007: A kutya kirohadt faszát, bazdmeg! Az eu. támogatások 25%-át talicskázták ki az országból a magánszámláikra, te seggfej. Ha ennyire kibaszott hülye vagy, akkor mi a fasznak ugatsz itt, te barom?

nemecsekerno_007 2018.03.09. 15:18:24

@s: Ezt honnan veszed? Tudsz valami linket ahol ezt leírják? Mert nem tudom elképzelni, hogy bármelyik újságíró vette volna a fáradtságot és a végére jár ennek egy oknyomozó cikk formájában.

Egyébként 2004-2016 között (12 év) kicsivel több mint 10 ezer Mrd Ft-nak megfelelő pénz jött az Eu-ból, de ebben már a magyar önrész is benne van.

Csak a nagysárgrendek miatt írnám: (12 év, 10 ezer Mrd, naponta 2 milliárd Ft)
Ez egyenlő:

- 2 év nyugdíjkiadással (szűken)
- 6 év egészségügyi kiadással
- 6 év oktatási kiadással

Ezekre nyílván nem ad pénzt az Eu, ezt az itthon lévő multiknak és a magyar kkv szektornak kell előállítani. Nyílván ezért van még mindig 47%-on az adóék.

Nem azt mondom, hogy a politikusok lopásai helyesek, csak azt, hogy összegszerűen elenyésző ahhoz képest amit a nyugdíjakra, közszférára, egészségügyre, oktatásra kell költeni.
Ezért kell magasan tartani az adókat és járulékokat.

s 2018.03.09. 16:07:02

@nemecsekerno_007:

Kiemeltem pár mondatot:
"Magyarországon ilyen reformok pillanatnyilag nincsenek napirenden, de itt az egyik legmagasabb az elcsalt uniós támogatások aránya, és az egyik legalacsonyabb az Európau Unió csalás elleni hivatala által problémásnak ítélt esetek felderítési aránya. Az OLAF szerint összesen 13 milliárd forintnyi EU-pályázati csalásban érintett Tiborcz István mára a szervezett bűnözés egyik szimbólumává vált. Rendszerszintű problémára utal, hogy a pénz hatékony elköltésének felelőssége egyértelműen a kedvezményezetté, az EU-nak pedig nincsenek kiforrott elvárásai azzal kapcsolatban, hogy mit kell teljesíteni a szóban forgó összegekért. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy az Orbán-kormánynak esze ágában sincs részt venni az áfacsalások és strukturális alapokat érintő visszaélések terén nyomozati, illetve vádhatósági jogokkal felruházott uniós ügyészségi munkában."

24.hu/kulfold/2018/03/02/merkel-fenyegetese-inkabb-ajandek-orbannak/

Ezt inkább nem minősíteném:
"Nem azt mondom, hogy a politikusok lopásai helyesek, csak azt, hogy összegszerűen elenyésző ahhoz képest amit a nyugdíjakra, közszférára, egészségügyre, oktatásra kell költeni."

Neked valószínűleg elment a maradék józan eszed is - már ha volt ilyen egyáltalán. Az egészségügy, oktatás, nyugdíjak egy társadalom költéseinek kötelező részei. A politikusok és bárki más lopásai pedig nem azok. Ez független a nagyságrendtől.

nemecsekerno_007 2018.03.09. 16:19:32

@s: Hagyjuk, nem akarod érteni. Addig is itt egy kis segítség hátha valamit sikerül felfogni a nagyságrendekről.

www.amipenzunk.hu/#/~/koltsegvetesi-kiadasok

"Az egészségügy, oktatás, nyugdíjak egy társadalom költéseinek kötelező részei..."

Kötelező mi?! :) Kötelező az aktívaknak egy részének fizetni mások nyugdíját, meg más gyerekének az oktatását (hogy aztán külföldre menjen dolgozni)

... fizetni és kussolni. ha szerinted nekem ment el az eszem, akkor nagyon más világban élsz :D

s 2018.03.09. 17:24:05

@nemecsekerno_007:

"Kötelező mi?! :) Kötelező az aktívaknak egy részének fizetni mások nyugdíját, meg más gyerekének az oktatását (hogy aztán külföldre menjen dolgozni)"

Te, engedd már meg, hogy kérdezzek valamit. Mi a kibaszott kurva ribanc anyádért nem mész ki egy szikladarabra az óceán közepére és élsz halon, bogáron és sirályszaron? Mi a lebetegedett faszért baszod a rezet egy társadalomban, ha csak nem a szájbakúrt kényelmedért. Ennek viszont ára van. Ezt kell kifizetni. Az utánad jövők képzését, az előtted járók nyugdíját és az orvosi ellátást. De ha te másként gondolod, máris indulhatsz a gecibe. Innen nem fogsz hiányozni senkinek.

nemecsekerno_007 2018.03.09. 17:32:41

@s: Mér' nem te indulsz inkább a geciba??!! Helyette rajtam élösködsz, meg elvárod, hogy ehhez jó képet vágjak.

Nem kell messze menni, csak egy angolszász országba, ahol ha elfogy a biztosításod akkor nem látnak el, aztán veheted fel a jelzálogot a házadra. Már ha van.

Kérdezz meg néhány vállalkozót, hogy merre indulj. Kurv@ra elegem van már az ingyenélőkből, akik a hamis társadalmi szolidaritásra hivatkozva nyúlnak le. A politikusok aktív közreműködésével.

Ezt a pofátlan, álszent alibizést... Rendszer szinten...

s 2018.03.09. 20:49:26

@nemecsekerno_007: " Helyette rajtam élösködsz, meg elvárod, hogy ehhez jó képet vágjak."

Nem. Az a tripperes buzi kurva fogatlan szájba baszott ribanc anyád lesz.
Én megkeresem a magamét miattam ne aggódj, te kis faszszopó geci. Viszont te is jártál iskolába - még ha nincs is túl sok látszatja - és neked is elmosta a tányérodat a konyhás néni annak idején. Valamit illene dobnod neki öreg napjaira. Meg a most gyermeket nevelő anyáknak is kellene valamit adnod, mert annak idején a te anyád is kapott, pedig ha belebaszott volna az emésztőgödörbe, talán valamennyien jobban járunk. Töprengj el ezen a dolgon egy kicsit, hátha megérted. Nem vagy te szerintem ennyire buta gyerek.

Épüljön stadion a CEU helyére 2018.03.10. 01:57:05

@s: " Az OLAF szerint összesen 13 milliárd forintnyi EU-pályázati csalásban érintett Tiborcz István mára a szervezett bűnözés egyik szimbólumává vált. "

Eloszor is nem mondtak ilyet hogy erintett, mindossze arrol van szo hogy megfogalmaztak nehany ajanlast egy 13 milliardos beruhazassal kapcsolatban.
De meg ha konkretan elopta volna, az is annyira jelentektelen semmiseg lenne az orszag 30 ezer milliardos koltsegvetesehez kepest, hogy emliteni sem szabadna.
Folleg, hogy a soros altal fizetett OLAF azert talalta ki az egesz HAZUGSAGOT, hogy a kormanyt megbuktatva, a magyar liberalis faszkalapok segitsegevel szabadon iszlamizalhassa az orszagot.
AZ EROSZAKOS ISZLAM TERJESZKEDES ALL MINDEN TAMADAS MOGOTT, AMI AZ ORSZAGOT ERTE AZ ELMULT 3 EVBEN.

s 2018.03.10. 11:10:57

@Épüljön stadion a CEU helyére: Jól van, bazdmeg. Van egy jó hírem neked: hülyébb már nem leszel. Persze még ez sem biztos, de az esélyeid roppant kedvezőek.
süti beállítások módosítása