Problémák és megoldások

Problémák és megoldások

Zárjuk be a pénzpiacokat

Ezzel csökkentsük a kamatokat, árakat

2016. október 14. - Egy Proli

Zárjuk be a pénzpiacokat

 

Az alábbi idézet a Wikipedia-ból származik és a pénzügyi szemfényvesztők egyik kedvenc fogalmát a derivatívákat (magyarul származtatott ügyletek) hivatott leírni. Azokat a derivatívákat melyeknek a piaca jelentéktelen 1,2 quadrillion dollár, ami felfoghatatlanul nagy szám, úgy könnyebben érthető, hogy ez a teljes világ GDP-jének a tízszerese. Igen az egész világé kínástól, usástól, unióstól, japánostól, mindenestől.

forrás: http://www.investopedia.com/ask/answers/052715/how-big-derivatives-market.asp

"Az IAS 39 alapján akkor nevezhetünk egy ügyletet derivatívának, amennyiben arra az alábbi három ismérv mindegyike jellemző:

- az ügyletben való részvételhez nincs szükség rendelkezni az ügylet tárgyát képező - értékpapírokkal, árukkal, stb.

- az adott ügylet a jövőben jön létre

- az ügylet értéke nem köthető a részt vevő instrumentumok értékéhez.

A származtatott ügyleteket lehetetlen teljes körűen kategorizálni, mivel a pénzügyi innovációk olyan mértékben fejlődnek, hogy azok nyomon követése is lehetetlen."

Nos számomra egyszerű prolinak ez egy olyan ultiparti, ahol nincsenek szabályok, nincsen maximális mondás és más pénzével játszom.

Főként a jövőbeniségre vonatkozó rész vágja ki nálam a biztosítékot. Ha ez nem szerencsejáték, akkor a rulett miért az??? Bár az sem rossz " lehetetlen teljes körűen kategorizálni ", mert ugye ha valamit még kategorizálni sem tudunk, akkor hogyan is lennénk képesek szabályozni.

A pénzpiac már régen túllépett a részvénykereskedelmen. Shortolás, derivatívák, opciós kereskedelem, strukturált hiteltermékek. Közös jellemzőjük, hogy kvázi fogadások a jövőre, ami számomra szerencsejáték. Megbolondítva annyival, hogy valamilyen számomra felfoghatatlan okból, kihagyhatatlan belőle a brókercég (indoklásként olyanok szoktak szerepelni, hogy a tőzsde elégé veszélyes játék ahol a megfelelő tudás és tapasztalat nélkül bajunk fog történni), és például tőkeáttételes konstrukciókkal amelyek lehetővé teszik, hogy pokoli gyorsasággal bukjuk el a pénzünket.

Na most mi történne, ha ezt az egészet bezárnánk, meghagyva a klasszikus részvénypiacot, annyi kikötéssel, hogy a megvásárolt részvényt minimum egy évig nem lehet eladni? Szerintem semmi, azon kívül, hogy néhány bankárnak és brókernek el kellene kezdenie valamilyen értelmes munkát keresni.

És most lássuk a pozitív hatásokat:

- a pénzpiacokon forgó pénz kénytelen lenne banki letétekbe és állampapírokba vándorolni, ami padlóra küldené a kamatokat. (ami elégé jól jönne egy eladósodott világban)

-  esetleg megjelenne a startup-okban ami az innováció további erősödését segítené (lehet, hogy jövőre már szálloda nyílna a Marson)

- csökkenne a nyomás a pénzügyi szektoron, hogy pénzt teremtsen

- az ingatlanpiaci árak elkezdenének csökkeni, ami vinné lefelé a bérleti díjakat is (akármit állítanak is, nekünk akiknek egy háza van, amelyben lakunk, teljesen érdektelen annak az ára, viszont aki bérel, vagy aki lakásvásárlás előtt áll, annak az alacsonyabb ár a jobb)

- az árutőzsdék bezárása csökkentené a nyersanyagok árát

És a piac nem omlana össze! Miért is tenné? Persze lenne némi hiszti, de pontosan annyi lakásra, mobiltelefonra, kenyérre, tejre, csaptelepre és kerti törpére lenne szükség, mint addig. Na jó, a magánrepülőgépek, luxus jachtok, magánhelikopterek piacán lenne némi visszaesés.

De Egy Proli ezt ki tudja heverni.

A bejegyzés trackback címe:

https://proliagyalas.blog.hu/api/trackback/id/tr5611805937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása